Advertenties


tweeters

Gestart door Tuned, 11 juli 2006, 11:24:30

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tuned

wat is de beste plaats voor de tweeters, zoals ze er bij mij nu inzitten liggen ze gewoon plat IN het rooster, maar is het nie beter ze naar je toe te richten?

en misschien dan wel van boven af de stijlen?
iemand misschien een voorbeeld van hoe het zou kunnen?

Erix

Het mooiste is een breed geluidsbeeld. Echter hoe hoger de frequentie hoe meer de geluidsstraling gaat bundelen. Aangezien tweeters alleen maar hoge frequenties weergeven is plaatsing en richting vrij belangrijk. Om een zo'n breed mogelijke geluidsbundel te verkrijgen dien je de afstand, die het geluid moet aflegen, tussen jezelf en de tweeter zo groot mogelijk te maken.

Als je je tweeters omhoog richt tegen je voorruit weerkaatst hier het geluid tegen en plant zich zo voort naar jou toe. Hier win je dus een paar decimeter mee in vergelijking wanneer je ze rechtstreeks zou richten. Onder welke hoek ze tegen de voorruit het mooiste klinken kun je niet vooraf zeggen ... speel hier gewoon een beetje mee tot je tevreden bent.
ZX-Audio · the finest audio products around

Tuned

oke dus nu zitten ze al beter dan datik ze echt met de speaker naar je toe richt
en dan zou een tweeter in een spiegel kap helemaal fout zijn..veel te dicht bij

Erix

yups... dat is enorm dichtbij. De ideale afstand naar een geluidsbron qua bundelen/fase uitlijning enz. is 3 meter. Eventjes voor het idee ;)
ZX-Audio · the finest audio products around

Tuned

in een coupe haast nie haalbaar
want neem aan dat de linker tweeter naar rechts laten stralen en anderssom nie werk :D

Erix

Haha... dat gaat inderdaad niet werken  :D

Die 3 meter is ook niet te halen in een auto... zelfs thuis ook niet eens altijd.

Je kunt wel virtueel afstand winnen door het verdraaien van fases tussen de verschillende componenten onderling. Verdraaien is hier niet altijd 180 graden door de + en - om te draaien  ;)
ZX-Audio · the finest audio products around

erik161

Tweeters (maar ook woofers) uitrichten is een ontzettende tijdrovende klus. Er is geen standaard regel, die je kunt toepassen. Zelf heb ik m'n tweeters aan beugeltjes gemaakt, luisteren, verplaatsen, luisteren, verdraaien, luisteren.....etc.
Doe die niet te lang, want dat hoor je de verschillen toch niet meer. (Wel eventuele fime-alignment uitzetten).

Ik heb ze nu bovenop m'n kapjes gemaakt, met een zware ondergrond en rondom bekleed met een geluidsabsoberende stof. Tevens de A-stijlen gedempt.

Hier kun je het eindresultaat zien:

EhPortal 1.39.5 © 2024, WebDev