Advertenties


hoeveel watt deurspeakers + hoedenplank?

Gestart door Decepticon#1, 6 oktober 2007, 20:30:46

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Decepticon#1

Hallo hier even een audiovraagje van mijn kant.

Ik ben met het interieur bezig en heb de originele deurspeakers er net uitgehaald. Nu zit ik te denken om voorin dan gelijk maar nieuwe speakers te plaatsen. De originele zijn volgens mij 50 watt zoals ik het zag (van Bosch). Ik wil er graag Blaupunkt in hebben (versterker + sub heb ik daar ook van zodoende).

Ik vroeg me nu alleen af wat ik qua watts/rms in de deuren zou moeten doen wat bij mijn subwoofer past Hetzelfde geldt voor de hoedenplankspeakers(daar zitten nu 80 watt pioneers in, wordt ook blaupunkt dus)

Mijn subwoofer is 180 watt rms. Ik hoef niet voor extreem loeihard en ook niet voor extreem zuiver. Het moet 'gewoon' mooi vol klinken (en boven mijn eigen gezang, ongeveer 80dB) uitkomen.

Erix

Een speaker kies je sowieso nooit uit op zijn wattage. Dit zegt namelijk alleen maar bij hoeveel vermogen de spoel doorbrandt maar echter helemaal niets over het geluid. Als je een redelijk verdeelde geluidsdruk wilt creëren zul je goed moeten kijken naar het rendement (db/1watt/1meter). Om een goede vergelijking te kunnen maken zul je dus eerst moeten bepalen wat het rendement is van je subwoofer. Kies dan een mid-hoog setje wat een rendement heeft met ongeveer een gelijke druk ( +/- 3dB) dan zit je altijd goed. In de praktijk kun je wel wat compenseren met verschillende versterker instellingen enz maar vanuit een goede balans starten is altijd beter dan achteraf een systeem proberen in balans te krijgen.

Wat betreft een voller geluid. Zorg dat je een setje kiest wat een redelijke bass-weergave heeft. Hoe beter de set aansluit op je subwoofer hoe makkelijker het is om je x-over punt tussen je subwoofer en overige speakers op een nette manier in te stellen. Verder is een juiste fase-uitlijning erg belangrijk voor een ruimtelijk geluidsbeeld. Het geluid wat uit de speakers komt die linksvoor zitten, is namelijk veel eerder bij jou dan het geluid wat in de speakers rechtsvoor of rechtsachter zitten. Sommige head-units bieden hier een digitale oplossing voor maar mocht je deze niet hebben, speel dan veel met de polarisatie van de luidsprekers. Vaak worden bijvoorbeeld bij de voorspeakers de tweeters uit fase aangesloten voor een breder geluidsbeeld te krijgen om maar een voorbeeldje te noemen.

Al-met-al, een speakertje met een fatsoenlijke x-max en bassweergave een rendement van rond de 90dB (of beter) van 45Watt RMS voldoet zeker! (kijk nooit naar de max of piek waardes, deze slaan namelijk nergens op)
ZX-Audio · the finest audio products around

Decepticon#1

He bedankt Erix, ik had al wat op een reactie van jou als expert gehoopt  !-! Ik had idd je gedeelte over max.vermogen etc. gelezen, dus daar keek ik sowieso niet meer naar. Ik weet nu wat ik ongeveer moet zoeken, bedankt voor je tips!

Groetjes,

Peter

Huib

Ik heb vanmiddag m'n deurspeakers vervangen.
Het is een pioneersetje uit de E-serie (gele conus) en levert een prima geluid.
Nu ga ik kijken voor een ovaalsetje voor achterin.
Alleen zit ik met de hoedenplank, als iemand een tip heeft graag.

EhPortal 1.39.5 © 2023, WebDev