Advertenties


Voorspeakers cabrio fase 1: coax, compo, tweeters ?

Gestart door carlos, 7 juli 2006, 10:21:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

carlos

Ik heb sinds vorige week m'n cabrio'tje en wil deze nu uitrusten met wat meer 'sound'.. Het hoeft geen boom-car te worden, kwaliteit boven kwantiteit.. Strakke weergave zonder vervorming, die ook met de kap open op de snelweg nog een beetje te horen is.. Ik ga het aansturen met 2 versterkers, met zo'n 80w RMS per kanaal..
Headunit is een JVC KD-AVX2, een DVD speler met oa ingebouwde DD/DTS decoder (5 channel) en daarnaast heb ik nog een parrot carkit die normaalgesproken tussen de radio en de standaard speakers zit en deze speakers gebruikt voor z'n weergave (als er een gesprek binnenkomt onderbreekt hij het signaal van de radio en stuurt zelf de speakers aan).

Uitgangspunt is dat het centerkanaal alleen gebruikt wordt voor de surround weergave, niet voor stereo (is ook maar 1 kanaal)

Ik heb hier op het forum gezocht en zelf het een en ander losgehaald en het blijkt dat ik kwijt kan:
- Op het dashboard: tweeters of 3"
- In de deur: 6,5" of 5,25"
- Achterin (nog niet gechecked): 4"

Ik zit te denken aan een aantal scenario's, los van merk etc..Scenario1:
Achter: 4", aangestuurd via het achterkanaal van de HU
Voor: 6,5" compo, woofer in de deur tweeter in dashboard

De meest eenvoudige setup, waarbij er geen centerkanaal is. Ik zie hier ook geen mogelijkheid om te parrot te koppelen, hiervoor zou een aparte speaker moeten komen (waar ?)..

Scenario2:
Achter: 4", aangestuurd via het achterkanaal van de HU
Voor1: 6,5" compo in de deur
Voor2: 3" coax in het dashboard

Een wat ingewikkelder setup waarbij ik 2 voorkanalen heb. Hierbij komt de tweeter van de coax in de deur niet echt tot z'n recht (veel te laag geplaatst) maar al met al zou het een wat ruimtelijker effect kunnen geven.. Ik kan in deze setup eventueel de 3" dashboardspeakers aan laten sturen door de HU en koppelen aan de parrot, die ze dan onderbreekt en gebruikt als er een gesprek gevoerd wordt.

Scenario3:
Achter: 4", aangestuurd via het achterkanaal van de HU
Voor: 6,5" compo, woofer in de deur tweeter in dashboard
Center: 3" coax, ook in het dashboard .

Volgens mij is het mogelijk om zowel de 3" coax als de losse tweeter van de compo onder het kapje in het dashboard te monteren. Daarbij zou ik dus zowel center als voor hebben, hoewel die qua geluidsbeeld redelijk uit dezelfde richting zullen komen. De centerspeakers worden bijna nooit gebruikt (alleen bij DVD weergave), maar ik kan ze wel weer ge(mis)bruiken voor de carkit..Ik neig zelf naar Scenario 1, keeping it simple.. Maar dan heb ik geen center en geen speakers voor m'n parrot.. Scenario 2 maakt optimaal gebruik van de geboden speakerruimte maar is wellicht wat dubbelop en ik weet niet of het klinkt.. Scenario 3 biedt de optimale surroundbeleving maar is ook weer net niet optimaal..

Ik neem niet aan dat ik de enige ben die ooit over deze setup heeft nagedacht, dus wie heeft er tips/adviezen over welke te kiezen of eventueel nog andere scenario's waar ik nog niet op was gekomen ?

EhPortal 1.39.5 © 2024, WebDev