Renault Mégane Club

FAQ (Meest gestelde vragen) => Overige => Topic gestart door: Dirk Kuipers op 8 december 2010, 14:50:27

Titel: [megane II] Uitschakelen gordelpiep
Bericht door: Dirk Kuipers op 8 december 2010, 14:50:27
[megane II] Uitschakelen gordelpiep

Bij de Megane II is het zo dat wanneer je zonder gordel gaat rijden dat de auto een waarschuwing geeft d.m.v. een akoestisch signaal en een knipperend icoontje op het middenconsole.
Als je de auto een klein stukje verzet en daarna stopt of zelfs uitstapt met draaiende motor blijft deze waarschuwing werken. Dit kan soms zeer storend zijn.

Wat te doen om hier vanaf te komen:
Schroef met een torx schroevendraaier de behuizing van de gordelhouder aan de bestuurderskant los en verwijder de plastic kapjes.
Als je goed naar het mechanisme kijkt zie je dat het gepiep wordt veroorzaakt door een gesloten elektrisch circuit, dat wordt onderbroken zodra de gordel er in geklikt wordt.
Op dat moment schuift het grijze lipje (aangegeven door de zwarte pijl) naar beneden en duwt deze de twee metalen lipjes (aangegeven door de witte pijl) uit elkaar.
Hierdoor wordt het circuit onderbroken en stopt de waarschuwing.
Zodra de gordel weer wordt losgekoppeld komt het grijze lipje weer omhoog en raken de twee metalen lipjes elkaar weer en begint de waarschuwing weer opnieuw.

(http://www.meganeclub.nl/images/stories/faq/gordelpiep/01.jpg)

Wat je nu moet doen is de twee metalen lipjes enkele millimeters uit elkaar buigen, zodat ze geen contact meer met elkaar kunnen maken (dus ook als de gordel er niet in geklikt zit).
Het systeem denkt nu constant dat de gordel in geklikt zit en de waarschuwing zal niet meer hoorbaar zijn!

Schroef nu de twee plastic kapjes weer tegen elkaar en klaar ben je.
Je hoeft deze modificatie alleen aan de bestuurderskant uit te voeren, het waarschuwing systeem is namelijk niet aangesloten op de passagiersstoel.

Dit is dus niet om iemand aan te moedigen om zonder gordel te gaan rijden. Dit is voor het geval dat je de piep (waarschuwing) in die enkele gevallen te storend vindt.


Geschreven door: Jochem Dobbelaar
EhPortal 1.39.5 © 2024, WebDev