Hallo allemaal,
Mijn ouders hebben een Megane Grand Tour Phase 2 van 2006 met een 1.6 16v op LPG (G3). Sinds een aantal weken start de auto slecht. Dit is niet continu, maar wel regelmatig. Het lijkt dan alsof het 'vanuit de tenen komt'. Als de motor dan eemaal loopt, loopt hij als een zonnetje en is er niks aan de hand.
Ze zijn al een aantal keren bij de garage geweest en er zijn een aantal dingen vervangen:
- Nokkenassensor,
- Distributieriem,
- Multiriem,
- Kettingwiel van de distribtieriem
- Afdekdop nokkenas,
- Nokkenastandwiel,
- Nokkenasstift.
Al met al een aardige kostenpost geworden, maar het probleem blijft bestaan. De auto is dus meerdere malen uitgelezen, maar er staan geen foutmeldingen in.
Waar kan dit nog meer aan liggen, ze zijn ondertussen aardig radeloos, ook bij de garage. Die weet ook al niet meer waar het nog meer aan kan liggen.
Alvast bedankt.
Groeten, Michelle
Als je alles letterlijk hebt overgenomen van de bonnen dan ben ik bang dat het iig niet om een Renault garage gaat,ik mis zo wie zo reinigen gasklephuis,en een kettingwiel voor een d-riem??????? Misschien nog BDP sensor,die zie ik ook niet verweld staan,en als je dus niet bij de dealer ben geweest kan het heel goed zijn dat ie geen foutcodes kan vinden,gewoonweg omdat ie niet alles in de computer kan zien.
Helaas wel van de bon afgehaald en wel bij de Renaultgarage geweest. Die konden geen foutmeldingen vinden. BPD sensor staat niet op de bon, is niet vervangen. Ik zal vanavond nogmaals ff op de bon kijken ivm reinigen gasklephuis.
En ja, een kettingwiel distributieriem, zo staat het op de bon. Ik weet het verder ook niet.
Ik zou inderdaad bij de basis gaan beginnen: Schoonmaken en resetten gasklephuis, BDP-sensor schoonmaken evt. vervangen, bougie's controleren evt. vervangen. Een reinigingsmiddel bij de benzine doen en een tijdje op benzine rijden zodat de benzine-injectoren eens goed doorspoelen. Dan eens verse benzine tanken. Een gasauto start namelijk op benzine maar als de benzine te lang in de tank blijft zitten dan kan deze verouderen waardoor de auto slecht kan aanslaan. Benzine druk goed tijdens het starten.
Dit allemaal zijn hele simpele dingen om te controleren en hoort bij de basis voordat overgegaan wordt met het vervangen van bv de distributieriem.
Hopelijk heb je wat aan deze info.
Gr. Jeroen
Valt de motor ook soms uit direct na de start? Of is slechts met gas bijgeven op toeren te houden? Ik heb daar de laatste tijd soms ook last van met de 1.6 16V. De Renault garage zegt ook nokkenassensor (en dan moet de d-riem ook meteen mee). Vanwege de hoge kosten die ermee gemoeid zijn, en de d-riem er nog geen twee jaar opzit, heb ik het nog maar even gelaten. En zo te horen hoeft het dan nog niet eens opgelost te zijn....
@Jeroen: welk reinigingsmiddel raad je aan?
Citaat van: Tedo op 27 februari 2012, 20:22:07
@Jeroen: welk reinigingsmiddel raad je aan?
Wij gebruiken tegenwoordig de middelen van 5in1 en dat werkt goed moet ik zeggen. Maar verwacht er geen wonderen van maar het kan geen kwaad om het eens te proberen.
Citaat van: Tedo op 27 februari 2012, 20:22:07
Valt de motor ook soms uit direct na de start? Of is slechts met gas bijgeven op toeren te houden? Ik heb daar de laatste tijd soms ook last van met de 1.6 16V. De Renault garage zegt ook nokkenassensor (en dan moet de d-riem ook meteen mee). Vanwege de hoge kosten die ermee gemoeid zijn, en de d-riem er nog geen twee jaar opzit, heb ik het nog maar even gelaten. En zo te horen hoeft het dan nog niet eens opgelost te zijn....
De motor deed eerst wel eens uitvallen bij het stoplicht bijvoorbeeld. Viel ook wel eens uit direct na de start. Verder als de motor loopt, loopt hij als een zonnetje, dus hoeven hem niet op toeren te houden met gas bijgeven. Maar sinds de reparaties is dat verleden tijd. Ook bij ons is de nokkenassensor vervangen, dus het kan daar best mee te maken hebben!
@Jeroen, bedankt voor de info. Er gaan een aantal km overheen voordat hij op gas overspringt, of zijn deze kilometers niet genoeg? Zijn deze dingen makkelijk zelf te doen voor een leek zoals ik/mijn ouders??
Bij mij valt hij alleen na de start soms weg. Je kan voorkomen dat de motor afslaat door wat gas bij te geven. Tijdens het rijden valt hij niet uit, dus dan hoeft er ook geen gas bij.
Ik zei nokkenassensor, maar ik bedoelde nokkenasversteller. Dat is een prijzige reparatie, omdat de d-riem dan ook vervangen moet worden. Ik wil eerst de goedkopere opties zoals hierboven vermeld proberen, voor ik voor deze reparatie ga. Want eigenlijk heb ik wat jullie na alle reparaties nog steeds hebben, en dat is af en toe slecht starten (wegvallen in mijn geval).
@Tedo
Jou klacht is echt nokkenasversteller stuk.
En dan kun je alle andere wel proberen,maar dat is dan weg gegooid geld.
@Miss Twingo
Wat Jeroen al aangeeft verse benzine tanken en wij gebruiken altijd FORTE reinigings middelen en daarvan zou je dan gastreatment en fueltreatment moeten toevoegen aan je brandstof en een tank lekker op benzine rijden,dan reinigd alles even lekker.
Want ik vermoed dat bij jullie het probleem in de injectoren zit en dat komt door wat Jeroen al eerder zei.
En dat gasklephuis reinigen niet op de bon staat dat kan,omdat bij deze motoren het gasklephuis er toch af moet voor de Driem vervangen kun je het ook als service extra tje voor de klant gelijk reinigen zonder er kosten ervoor te bereken.(ten minste bij ons gaat dat zo).
@Matthew: bedankt, ik hoop dat je inderdaad gelijk hebt! ;)
Citaat van: MissTwingo op 27 februari 2012, 21:05:03
@Jeroen, bedankt voor de info. Er gaan een aantal km overheen voordat hij op gas overspringt, of zijn deze kilometers niet genoeg? Zijn deze dingen makkelijk zelf te doen voor een leek zoals ik/mijn ouders??
Dit is de juiste werking van het systeem. Starten op benzine en na een aantal km overschakelen op gas. Wat ik ook al schreef en wat matthew ook al aangeeft doe een reinigingsproduct bij de benzine tank de auto helemaal vol met verse benzine en ga deze tank eens goed leegrijden. En laat ook zeker het gasklephuis eens schoonmaken en inleren als dit nog niet gedaan is.
Gr. Jeroen
Om er nog even op terug te komen:
Een defecte nokkenasversteller (poelie) zou een oorverdovend lawaai geven bij de koude start. Dat heb ik niet (en hij valt maar sporadisch uit).
Ik vond elders het volgende stappenplan inzake dit probleem:
Stap 1 is het vervangen van de BDP-gever (sensor) plus stekker, het controleren van de softwareversie en eventueel herprogrammeren.
Stap 2 is het controleren van de elektroklep van de nokkenasversteller mbv speciaal gereedschap wat elke dealer heeft.
Stap 3 is het vervangen van de nokkenaspositiesensor (kan ook dezelfde storing veroorzaken)
Stap 4 Als voorgaande niet helpt, vervang je de nokkenasversteller (poelie), en daarmee dus ook de distributieriem
Hmm ik lees hier steeds "na een aantal kilometers schakelt ie over van benzine op gas" bij mijn auto schakelt ie normaal binnen de eerste afgelegde kilometer al over op gas,of als het erg koud is kan het iets langer duren maar nooit langer dan 1,5 km... misschien heeft jullie auto een ander systeem (zelf BK autogas) En nee als ie koud is kom ik niet boven de 3000 tpm
Iedereen bedankt voor zijn tips. Ze gaan nu eerst de 'oude' benzine oprijden, dan de tank met benzine volgooien en er een reinigingsmiddel bij in gooien.
Wij hopen dat dit helpt, ik laat jullie weten of dit het geval is.
Groetjes Michelle
@Tedo
Als je bij uitlezen storing nokkenasversteller 3.def had ligt het aan de poelie,hij was toch ook al uitgelezen?
En het hoofd niet altijd een bijgeluid te geven.
Stap1 zal wel niet stap 2 kun je doen en stap 3 is ook uitlezen en dan is storingsmelding 1.def.
@Matthew: omdat de auto voor andere dingen kwam (in eerste instantie alleen APK en wissel naar winterbanden, en later afstelling koplamp) en verder geen storingen had, is hij naar mijn weten niet uitgelezen. Volgens mij wordt daar ook een X bedrag voor gerekend, en heb ik niet gezien op de rekening. Omdat de auto niet op tijd klaar was voor afmelding t.b.v. APK vanwege een eventuele steekproef, hebben ze de auto een nacht gehouden. De volgende dag startte hij dus een keer slecht, waardoor de Renault garage de conclusie trok dat de nokkenasversteller vervangen moet worden op termijn (stond als advies op de nota, net als remmerij achter, die ik inmiddels heb liggen maar twijfel of ik dat zelf doe of laat doen). Ik zal de volgende keer vragen 'm uit te lezen waar ik bij ben, want ze zeggen wel vaker zomaar wat daar (sorry, maar de ene Renault garage is de andere niet). Mocht het de foutmelding zijn die jij opgeeft, dan zal het toch moeten gebeuren. Stap 2 en 3 kunnen ook de oorzaak zijn, en zijn echter veel minder prijzig, dus hoop ik daar nog enigszins op.
Ja dan moet uitlezen de uitkomst gaan brengen.
Wat kost alleen uitlezen? Of wordt dat altijd in combinatie met een reparatie gedaan?
Rond de €35,- dacht ik zo...
Gisteren dan toch een ratel bij het starten. Dus hoogstwaarschijnlijk toch een defecte nokkenasversteller.
Omdat dit een reparatie is met hoge kosten (ook de d-riem moet vernieuwd worden) nl. 800-1000 euro, en er ook nog nieuwe achterschijven + blokken op moeten (die ik weliswaar al heb liggen),
gaat dat flink in de papieren lopen. Ook heb ik gehoord dat als je deze reparatie eenmaal hebt laten uitvoeren, de kans groot is dat hetzelfde euvel zich na 1,5-2 jaar herhaalt. We overwegen dan ook de auto niet te laten repareren, maar in te ruilen voor een nieuwe(re) en kleinere Renault, bv. een Clio. Dit, omdat onze kids inmiddels wat groter zijn, we eigenlijk geen twee grotere auto's meer nodig hebben. Bovendien scheelt het aanmerkelijk in kosten v.w.b. verbruik, wegenbelasting en verzekering. Aan de andere kant gaat het me ook wel aan het hart, want de Megane sedan heeft net iets meer dan 50.000 km gelopen en is verder in prima staat. Wat zouden jullie doen?
Nou ik zou het gewoon laten maken,voor wat je nu aan reparaties hebt,heb je echt geen andere auto (die ook gebreken gaat tonene t.z.t.) en lijkt me erg stug dat je het over 1,5 tot 2 jaar weer zal hebben. En ff kijken zou een nieuwere Clio echt zo veel goedkoper zijn in de kosten?? Qua houderschapsbelasting en verzekering zal het denk ik wel meevallen,qua verbruik zal de clio wel zuiniger zijn,maar of het echt heel veel is?
Nee, maar ik kan, als ik de reparatie niet laat uitvoeren, wel ± € 1200 optellen bij een andere/nieuwe auto, en de schijven en blokken weer verkopen.
Natuurlijk heb je met een andere auto ook weer de kans op andere problemen en reparaties, daarom overwegen we een nieuw(er) klein model.
Qua kosten voor verbruik, wegenbelasting en verzekering* gaan we er dan ook op vooruit, het lijkt niet veel, maar het gaat als snel om enkele honderden euro's per jaar.
Die kan ik dan mooi sparen om t.z.t., als de grand tour aan vervanging toe, een Megane III Estate (liefst met 2.0 TCE en zeker geen 1.6 16V meer) te kopen.
*Wij verzekeren altijd all-risk, ongeacht leeftijd van de auto.
Houd er wel rekening dat je waarschijnlijk ook dat bedrag minder terugkrijgt bij inruil...(garage weet ook wel wat dat geluid betekent) En je gaat schrikken ben ik bang wat je voor je sedan terug krijgt,de Megane is inruiltechnisch zwaar ondergewaardeerd,maar de sedan nog een heel stuk minder)
Bij inruil wordt er hoogstens even een vluchtige blik op je auto geworpen, en ik denk dat het nog wel meevalt qua inruilwaarde. Het ding ziet er van binnen en buiten gewoon goed uit en heeft weinig gelopen. Is gewoon op te zoeken in de ANWB koerslijst. Desalniettemin is de afschrijving in de twee jaar dat we hem nu hebben vrij fors, ik gok 1500 per jaar. Dat nemen we natuurlijk ook mee in onze overweging, want eigenlijk was het idee om door te rijden tot max. 10 jaar oud.
Wilde ik vanavond naar huis, startte de Megane niet meer --
RRS van van Kerhof en Visscher erbij, en die gaf aan dat het waarschijnlijk toch optie drie uit mijn lijst, die ik hier eerder postte, is. Dus nokkenassensor en opnieuw programmeren. Maar allereerst natuurlijk uitlezen. Na een uur kon ik in ieder geval naar huis. Nu maar een afspraak bij een garage maken.
Uitlezen bied uitkomst.
Maar mocht het als nog ook nog aan de poelie lieggen dan komt dat euvel echt niet na 1,5/2 jaar terug.
En ik blijf erbij dat de onderhoudsintervallen veel te lang zijn voor de motoren. Er komt gewoon teveel vervuiling in de olie en hierdoor gaan de miniscule gaatje's en openingen van de diversen poelie's of andere componenten dicht zitten met dit als gevolg.
Ik praat niet alleen over Renault want deze problemen kom ik veel tegen in mijn werkplaats dus ook bij andere merken.
Ikzelf ververs elk jaar mijn olie en oliefilter bij mijn Meg II 1.5 DCi gewoon om de motor inwendig zo schoon mogelijk te houden.
En het maakt echt niet uit of je een benzine of diesel hebt de tolerantie's in het inwendige van een motor zijn tegenwoordig zo klein dat een beetje vervuiling al de boel kan verstoren.
Gr. Jeroen
Dat is eigenlijk niet eens zo'n rare gedachte, Jeroen. Misschien volg ik jouw idee wel, en laat ik e.e.a. ook wat vaker aanpakken.
Maandag gaat de auto naar de garage, en weten we meer. Tot die tijd blijft hij waar hij is.
Ja ik doe laat ook elk jaar de olie en filter vervangen,maar goed laat ik nou net zoveel per jaar rijden als de onderhouds interval.. :D Verder ben ik ook een aardig rustige rijder geworden,laat hem netjes op temperatuur komen,en af en toe als ie echt goed warm is druk ik het gaspedaal weleens even in,zodat alles af en toe ook ff een beetje schoon kan branden,maar nooit lang en zeker niet volgas. Ben er btw ook van overtuigd dat (veel) korte ritten funest zijn voor een auto,ook veel meer kans op vervuiling en condensvorming in de olie.
Zo, de sedan doet weer wat hij moet doen. Y _o_
Was toch de nokkenaspositiesensor. Gelijk gasklephuis laten reinigen en de schijven en blokken achter laten monteren. Met een eindbedrag van 388 euro heel veel minder dan de Renault garage ons voorspiegelde (ruim 800 euro voor de nokkenasversteller, gasklephuis en schijven meegerekend vast 1000,- of meer).
goedeavond.
ik had verleden week ook de nokkenas sensor kapot en de accu leeg,op internet las ik dat er een nieuwe sensor in te
laten zetten en nieuwe software 6700.er was een melding van renault geweest,dat de kapotte sensor de accu kan leegtrekken
en daarom er meteen nieuwe software 6700 op te zetten in de computer van de auto.
Sensor stuk is idd heel ander kostenplaatje en sneller gemaakt natuurlijk.
Mooi dat het is opgelost.
Wel jammer dat je Renault dealer zo maar wat zei zonder eerst uit te lezen.
Na maanden af en toe met een ratel te hebben gestart, start mijn sedan inmiddels met wat meer moeite. We hebben de reparatie bijna een jaar kunnen uitstellen (omdat de distributieriem er net twee jaar op lag), maar helaas is een reparatie nu toch gewenst (om niet op een ongunstig moment pech te krijgen).
Dus afspraak gemaakt om de hele boel te vervangen. Sowieso moest dat nog één keer gedurende de geplande tijd dat we 'm gaan hebben, dus dan maar meteen. Direct als er zich in de toekomst maar iets voordoet wat erop lijkt gaat 'ie weg. Anders tot de distri weer aan de beurt is.
De monteur vroeg gelijk: dan heb je zeker een Megane met 1.6 16V? Nou, helaas wel ja... Nooit meer dat blok voor mij.
Tedo, als de reparatie gedaan is, hoor ik graag wat het gekost heeft.
Die van mij maakt ook soms een jankend geluid tijdens het starten en na een seconde of 10 verdwijnt het.
Ik ga vooralsnog uit van een bedrag in de buurt van de 1000 euro. l-
Het jankende/ratelende geluid is het begin, daarna valt de motor terug in toeren of zelfs helemaal uit als je geen dot gas geeft direct na het starten. Eenmaal lopend is er echt geen vuiltje aan de lucht, en het kan ook zomaar voorkomen dat de auto daarna weer 4 à 5 keer zonder ratel start.
Nee, fijne constructie, die nokkenasversteller op de 1.6 16V.
2.0 16v motor is ook uitgerust met een nokkenasversteller hoor!
Klopt, maar die geeft niet van dergelijke problemen. Het is echt een 1.6 16V kwaal. Bovendien is het vervangen van de distributieriem bij de 2.0 16V voordeliger.
Ook bij de 2.0 gaan ze stuk,want dan gaan ze klinken als een diesel als de motor warm is.
Dat gebeurt meestal na de 100000km.
Er zit steeds vaker een verstellerpoelie aan de motor.
Citaat van: J to the H (Jeroen) op 5 januari 2013, 20:32:42
Tedo, als de reparatie gedaan is, hoor ik graag wat het gekost heeft.
Die van mij maakt ook soms een jankend geluid tijdens het starten en na een seconde of 10 verdwijnt het.
Dit is alleen bij koud weer wat jij hoort en dat zal je druklager zijn wat je hoort.
Iets andersdus.
Heeft de 1,4 16v eigenlijk ook een nokkenas versteller?
@Tedo ik heb het pas eens nagevraagd bij mijn garage, tenminste d-riem met alle toebehoren (dus ook waterpomp) komt op de 550 euri.... Dus geen idee wat die nokkenas versteller doet
Versteller is tussen de 150 en 200 euro.
Ok ik heb af en toe namelijk ook een ratel, ben dus benieuwd of ik die versteller ook heb, wil ik die dan meteen ook maar laten vervangen
@Michiel: € 550 kan best hoor, dan is de 1.4 ook goedkoper. De 2.0 heeft namelijk ook ongeveer die prijs. Bij de 1.6 schijnt het een ingewikkelder reparatie te zijn, dus duurder. Ze pakken ook meteen de waterpomp mee, als toch alles open ligt. Vandaar die hoge prijs.
@Matthew: mijn 2.0 is de 100.000 al ruim voorbij, en nog geen klachten (gelukkig). Met mijn lease 1.6 had ik met ongeveer 25.000 al een kapotte nokkenasversteller, terwijl onze huidige 1.6 het probleem kreeg rond de 60.000. Vind ik toch slecht (maar dat weten ze bij Renault ook).
Versteller 150-200 euro, maar dat is geen op zich staande vervanging (aangezien de d-riem altijd mee moet worden vervangen).
Auto is gemaakt. Y We zijn net geen 900 euro lichter, maar de ratel en het gas moeten geven bij de start is verleden tijd.
Dat het e.e.a. compleet vervangen moest worden was jammer voor de d-riem met z'n nog geen 3 jaar, maar kwam wél goed uit voor de 7 jarige waterpomp (die hebben ze bij de vorige d-riem wissel kennelijk gelaten voor wat het was, en begon nu te lekken).
Dan kun jij nu in ieder geval probleem los op dat gebied weer 5 jaartjes vooruit !-!
@Tedo bij mijn Meg zit voor die 550 euro óók de waterpomp erbij in... Maar lekker dat ie weer goed is nu!
Is wel prettig inderdaad. Ik wist dat het geen kwaad kon, maar zo'n ratel is geen fijn geluid. We kunnen weer even mee nu, maar 5 jaar vanaf nu gaat 'ie niet meer bij ons halen, vrees ik (al is 'ie weer top nu).
Miss twingo, bij mijn scenic 1 van boujaar 2001 had ik ook een probleem met het slecht starten vooral bij een warme motor, wat zeer vervelend is b.v. bij het tanken, bij de daeler (arhend) konden ze mij niet helpen,ben uiteindelijk terecht gekomen bij Jansen in Nuenen, en na 20 minuten was het probleem opgelost, nl een kapotte vliegweil sensor. Kosten (in 2003) 60 Euro.
Hopelijk heb je hier iets aan.
Is de stekker van de BDP sensor al vervangen? (hier is namelijk een modificatie voor)