Advertenties


Statuten

Gestart door Dirk Kuipers, 8 januari 2011, 19:13:01

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dirk Kuipers

Statuten

Naam en zetel

Artikel 1
De vereniging draagt de naam Renault Megane Coupe Club, en is gevestigd te Hoeven.


Doel

Artikel 2
1.Het doel van de vereniging is het behartigen van de belangen –in de ruimste zin- van eigenaren van automobielen van het merk Renault, type Megane Coupe, Megane Cabriolet en de Megane II drie deurs, alsmede technische doorontwikkelingen en afgeleiden daarvan.
2.Het voorzien in de instandhouding van vorenbedoelde automobielen, voor zover uit historisch oogpunt verantwoord.
3.Zij tracht dit doel te bereiken door alle wettelijke en rechtens geoorloofde middelen, in het bijzonder door:
a.Het uitschrijven en organiseren van bijeenkomsten, zoals routebeschrijvings- en kaartleesritten, toertochten, instructiedagen, informatieve bijeenkomsten en autosportevenementen;
b.Het maken van propaganda voor vorenbedoelde automobielen op autoshows en dergelijke;
c.Het toesturen aan de leden van de vereniging van nieuwsbrieven en het uitbrengen van een periodiek;
d.De leden tenminste raadgevend behulpzaam te zijn bij het in zo goed mogelijke staat houden van hun voertuig.
Duur der vereniging

Artikel 3
De vereniging, die is opgericht op 01-04-2001, is aangegaan voor onbepaalde tijd.


Verenigingsjaar

Artikel 4
Het verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar.


Leden

Artikel 5
1.Lid van deze vereniging kunnen zijn natuurlijke en rechtspersonen, die eigenaar zijn van een of meer vorenbedoelde automobielen.
2.Naast leden kent de vereniging voorts ereleden, sympathisanten en donateurs. Ereleden en sympathisanten kunnen slechts natuurlijke personen zijn. Donateurs kunnen natuurlijke en rechtspersonen zijn.
   
Artikel 6
1.Het lidmaatschap wordt verkregen door aanmelding bij een toelating door het bestuur en het voldoen van de contributiegelden.
2.Ereleden worden benoemd door de Algemene Leden vergadering. Deze ereleden zijn vrijgesteld van de contributieverplichting.
3.Sympathisanten zijn zij, die geen eigenaar zijn van een of meer vorenbedoelde automobielen.
4.Donateurs zijn zij, die de vereniging geldelijk steunen volgens in het Huishoudelijk Reglement te stellen regelen.
5.Voor zover niet in de Statuten vermeld, worden de rechten en verplichtingen van leden, ereleden, sympathisanten en donateurs nader vermeld in het Huishoudelijk Reglement.

Artikel 7
1.Het lidmaatschap eindigt door:
a.Overlijden van het lid;
b.Schriftelijke opzegging door het lid;
c.Schriftelijke opzegging namens de vereniging door het bestuur. Deze kan onder meer geschieden wanneer een lid heeft opgehouden te voldoen aan de vereisten door of krachtens de Statuten voor het lidmaatschap gesteld en ook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
d.Ontzetting. Deze kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt
2.Opzegging van het lidmaatschap door een lid of door de vereniging kan slechts geschieden tegen het einde van het verenigingsjaar en met inachtneming van een opzegtermijn van een maand.
3.De ontzetting geschiedt door het bestuur. De betrokkene wordt zo spoedig mogelijk schriftelijk, met opgave van redenen van het besluit in kennis gesteld. Het betreffende lid staat binnen een maand na ontvangst van de kennisgeving van het besluit, beroep op de Algemene Ledenvergadering open. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.
4.Wanneer het lidmaatschap in de loop van de verenigingsjaar eindigt, blijft desniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel verschuldigd.


Schorsing

Artikel 8
In alle gevallen waarin ontzegging uit het lidmaatschap mogelijk is, kan het bestuur een lid schorsen. Na verloop van een in het Huishoudelijk reglement te stellen termijn dient de schorsing of te worden opgeheven of worden omgezet in ontzetting.


Bestuur

Artikel 9
1.Het bestuur bestaat uit een minimum aantal van drie personen. Het wordt door de Algemene Leden Vergadering uit de leden gekozen. De voorzitter wordt in functie gekozen, terwijl het bestuur onderling de overige taken verdeelt.
2.De voorzitter en de bestuursleden treden ieder jaar af. De aftredende voorzitter en de aftredende bestuursleden zijn terstond herkiesbaar. Tijdens het bestaan van vacatures blijft het bestuur bevoegd tot het nemen van besluiten.
3.De voorzitter en bestuursleden worden benoemd, geschorst en ontslagen door de Algemene Ledenvergadering. De wijze van en voorwaarden tot benoeming zijn geregeld in het Huishoudelijk Reglement.
4.Het bestuur is bevoegd onder zijn verantwoordelijkheid bepaalde onderdelen van zijn taak te doen uitvoeren door commissies, die door het bestuur worden benoemd.
5.Het bestuur is niet bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen of vervreemden of bezwaren van registergoederen, noch tot het sluiten van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk verbindt, tenzij met voorafgaande toestemming van de Algemene Ledenvergadering.
6.Als er tijdens het jaar 1 of meerdere bestuursleden hun functie niet naar behoren doen. Kan de voorzitter in overleg met het bestuur besluiten om tot de ALV een ander lid voor deze functie te vragen. Deze persoon zal de zelfde bevoegdheden hebben als zijn of haar voorganger.
Vertegenwoordiging.

Artikel 10
Van de voorzitter en de bestuursleden vertegenwoordigen minstens twee personen gezamenlijk de vereniging in en buiten rechte.


Algemene Ledenvergadering

Artikel 11
1.Jaarlijks voor de eerste maart wordt een Algemene Ledenvergadering gehouden. Voorts wordt de Algemene Ledenvergadering bijeen geroepen:
a.Zo dikwijls het bestuur dit nodig acht;
b.Indien tenminste een/tiende van het totaal aantal leden binnen de vereniging zulks verzoekt. Dit verzoek dient, onder vermelding van de te behandelen agendapunten, schriftelijk aan het bestuur te worden gedaan.
2.Het bestuur is verplicht binnen drie weken na het verzoek een Algemene Ledenvergadering uit te schrijven, te houden binnen vier weken na uitschrijving.


Oproeping

Artikel 12
1.De oproeping tot een Algemene Ledenvergadering dient schriftelijk te geschieden aan de adressen van de leden volgens het ledenregister, dat door het bestuur wordt aangehouden.
2.De termijn van oproeping bedraagt tenminste veertien dagen. Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld.


Agenda

Artikel 13
1.De agenda van de Algemene Ledenvergadering vermeldt in ieder geval:
a.Het jaarverslag van het bestuur met, onder overlegging van een balans van baten en lasten, een rekening en verantwoording over het afgelopen verenigingsjaar gevoerde bestuur;
b.Verslag door de kascommissie van haar bevindingen;
c.Bestuursverkiezing;
d.Benoeming nieuwe commissies;
e.Vaststelling contributie voor dat jaar. Indien dit hoger is dan de vastgestelde landelijke inflatie.


Stemrecht

Artikel 14
1.Ieder lid is bevoegd tot het uitbrengen van een stem in de Algemene Ledenvergadering. Alle besluiten worden genomen met volstrekte meerderheid van geldig uitgebrachte stemmen, voor zover de statuten geen andere meerderheid voorschrijven. Blanco stemmen en ongeldige stemmen worden geacht niet te zijn uitgebracht.
2.Stemmingen over personen geschieden schriftelijk bij ongetekende gesloten briefjes. Stemmingen over zaken geschieden mondeling, tenzij door het bestuur of de vergadering schriftelijke stemming wordt verlangd.
3.Stemmingen over zaken en personen bij acclamatie is eveneens mogelijk.
4.Bij staking van stemming over zaken beslist de voorzitter.
5.Indien bij een stemming over personen niemand de volstrekte meerderheid heeft verworven, vindt een tweede vrije stemming plaats. Wordt ook dan geen volstrekte meerderheid verkregen dan wordt herstemd tussen personen, die bij de tweede stemming de meeste stemmen op zich verenigden, dan wel degene die het grootste aantal stemmen verkreeg en degene(n), die het daarna volgende grootste aantal stemmen verkre(e)g(en). Bij deze derde stemming is een gewone meerderheid beslissend; staken dan de stemmen, dan beslist het lot.


Huishoudelijk Reglement

Artikel 15
1.De Algemene Ledenvergadering stelt een Huishoudelijk Reglement vast dat nadere regels bevat betreffende de rechten en verplichtingen van de leden, alsmede het beheer en de inrichting van de vereniging. Het Huishoudelijk Reglement mag niet in strijd zijn met de wet, ook waar die geen dwingend recht bevat, noch met de statuten.
2.Wijzigingen in het Huishoudelijk reglement worden vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering, op voorstel van het bestuur of op vorstel van tenminste een/derde deel van de leden van de Algemene Ledenvergadering. Dit voorstel dient minstens twee weken voor de te houden Algemene Ledenvergadering woordelijk op schrift ingediend te worden bij het bestuur.
3.Het thans geldend Huishoudelijk Reglement is aan deze akte gehecht.


Statutenwijziging

Artikel 16
1.De statuten van de vereniging kunnen slechts gewijzigd worden door een besluit van de Algemene Ledenvergadering, waartoe is opgeroepen met de mededeling dat aldaar wijzing van Statuten zal worden voorgesteld.
2.Zij die de oproep tot de Algemene Ledenvergadering hebben gedaan moeten tenminste vijf dagen voor de vergadering een afschrift van het betreffende voorstel waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, aan de leden doen toekomen.
3.De gewijzigde statuten treden niet eerder in werking dan nadat hiervan een notariële akte is opgemaakt. Tot het doen verlijden van deze akte is ieder bestuurslid bevoegd.


Ontbinding

Artikel 17
1.De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de Algemene Ledenvergadering, met tenminste twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen voor, in een vergadering waarin tenminste drie/vierde van het totaal aantal stemmen, uit te brengen binnen de vereniging, uitgebracht zijn.
2.Bij gebreken van het quorum kan ongeacht het aantal ter vergadering uitgebrachte stemmen tot ontbinding worden besloten op een volgende, tenminste veertien dagen doch uiterlijk zes weken na de eerste te houden Algemene Ledenvergadering met een meerderheid van twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen.
3.Bij ontbindingsbesluit wordt bepaald wie met de vereffening zullen worden belast en op welke wijze een eventueel batig saldo zal worden besteed.
4.Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit voor de vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de Statuten en reglementen voor zover mogelijk van kracht. In de stukken en aankondigingen moeten aan haar naam worden toegevoegd de woorden "in liquidatie".


Slotbepaling

Artikel 18
In alle gevallen waarin de statuten, het Huishoudelijk Reglement en/of andere reglementen niet in voorzien, is de beslissing of voorziening aan de voorzitter voorbehouden, na het bestuur gehoord te hebben, met de mogelijkheid van beroep op de Algemene Ledenvergadering.


Als goedgekeurd in de ALV 01-04-2001 te Schoonhoven



EhPortal 1.39.5 © 2024, WebDev